Nestkast koolmees

Toch geen lege nestsyndroom!?

Op 27 mei heeft het laatste koolmeesjong het nest verlaten. Ik had besloten het nest nog even te laten zitten omdat het er schoon uitzag. Ik dacht achter te blijven met het lege nestsyndroom maar nu blijkt er toch activiteit rond en in de nestkast te zijn. Daarom zoals beloofd mijn eerste blog met de hoop dat er een tweede nest jonge mezen in de nestkast komt.

Zaterdag viel het mij al op dat er een mannetjes koolmees telkens rondom de nestkast hing. Ook is hij er s ‘ochtends een paar keer in geweest. Op zondag had hij vrouw koolmees meegenomen en ook zij ging het nestkastje van binnen bestuderen. Tot mijn grote verbazing begon ze die zelfde ochtend nog nestmateriaal in de vorm van mos mee naar de nestkast te nemen. Daarom heb ik mijn hoop gevestigd op een tweede nest. Hoe leuk zou dat zijn! Zeker omdat ik nu heb besloten erover te bloggen.

De vrouwtjes mees is in de ochtend een paar keer op en neer gevlogen met nestmateriaal. Daarna was het rustig bij de nestkast. Beide mezen zijn nog wel een paar keer wezen kijken maar helaas geen overnachter. Een vrouwtjes mees dat van plan is in de nestkast te gaan broeden gaat namelijk eerst een paar nachten proefslapen voordat ze ook daadwerkelijk begint met broeden.

Vrouw koolmees brengt nestmateriaal naar binnen

Vandaag is er weer een aantal keer activiteit bij de nestkast geweest. Het was vooral man mees die aan de opening van de nestkast hing en druk met zijn snavel rond de opening van de nestkast tikte om de nestkast te markeren. Koolmezen zijn erg territoriaal en op deze manier zegt een koolmees dat het zijn nestkast is. Ook was hij een hoop lawaai aan het maken. Een filmpje hiervan vind je hieronder. In dit filmpje zie je zowel man als vrouw koolmees. Man koolmees komt als eerste binnen. In het geval van dit koolmees stel ziet man koolmees er een stuk meer gehavend uit.

Territorium afbakenen

Verschil koolmees man en koolmees vrouw

Je kunt vrouwtjes en mannetjes mezen als ze in de nestkast zitten uit elkaar halen door goed op de bovenkant van het hoofd te letten. Bij een mannetje is de kop altijd wat glanzender omdat hij dan beter opvalt bij de vrouwtjes terwijl ze juist minder opvallen bij de vijand. Dit heeft te maken met het uv-licht dat weerkaatst.

Als je een koolmeesstel buiten de nestkast ziet kun je ze gemakkelijk uit elkaar halen doordat koolmees man een dikkere streep op de borstkast heeft dan koolmees vrouw. Voor een koolmees vrouw geldt hoe dikker de streep op de borstkast van het mannetjes des te aantrekkelijker. Ook dit heeft te maken met het weerkaatsen van het uv-licht op de dikke zwarte streep.

Volgende blog

Eén reactie

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *