Nestkast koolmees

Een dag als afgelopen dagen

Vandaag heeft het koolmeesstel weer regelmatig de nestkast bezocht. Ze vertoonden het zelfde gedrag als de afgelopen twee dagen. Man koolmees hing regelmatig aan de buitenkant van de nestkast om met zijn snavel de vliegopening te markeren. Ook is hij een aantal keer luid kwetterend binnen geweest zoals ook in het filmpje in de vorige blog te zien.
Vrouw koolmees heeft rond 10 uur een paar keer nestmateriaal naar binnen gebracht en houdt zich wat rustiger.

Na een tijd van nat en koud weer is het vandaag ineens erg warm (24 graden). Ik hoop dat het niet te warm wordt in de nestkast. De nestkast hangt aan een pergola begroeid met klimop die de achterkant van het nestkastje goed bedekt maar de bovenkant nog niet helemaal.
Hierdoor schijnt s ‘middags de zon iets op het dakje van de nestkast.
Op de foto zie je de pergola in mijn tuin met de nestkast eraan.

Nestkast ophangen pergola
Nestkast aan pergola

De beste plek voor een nestkast

Wil je een nestkast ophangen of komen er geen vogels in jouw nestkast?
Dan zijn er een aantal dingen waar je op kunt letten om de kans zo groot mogelijk te maken dat een koolmeesstel jouw nestkast kiest.

 • Ten eerste is de richting van de invliegopening van belang. Hang de nestkast met de invliegopening gericht naar het noorden, oosten of daar ergens tussenin.
  Vogels vinden het fijn als de ochtendzon naar binnen schijnt. Op deze manier warmt de nestkast na een koude nacht sneller op en het wekt de jongen. Ook voorkom je hiermee dat bij een regenbui de regen naar binnen waait, de wind komt in Nederland namelijk meestal uit het zuidwesten.
  Verder wordt de nestkast minder snel te warm doordat de warme middagzon niet naar binnen kan schijnen. Daarmee kom ik direct op punt twee.
 • Zorg ervoor dat de nestkast niet de hele dag in de volle zon hangt. Het wordt dan veel te warm voor de jonge koolmezen waardoor ze kunnen komen te overlijden.
 • Het is van belang dat er groen in de buurt is. Een nestkast aan een begroeide pergola werkt goed, dit biedt veel beschutting.
  Een schutting of een muur werkt vaak ook prima maar zorg er dan wel voor dat er een boom, haag of een (wintergroene en inheemse) struik in de buurt staat. Dit heeft ook te maken met punt vier.
 • Vogels vinden het prettig om de nestkast vanaf verschillende hoeken in de gaten te kunnen houden. Ook vinden ze het belangrijk om de nestkast op verschillende manieren te kunnen bereiken.
  Bij de nestkast in mijn tuin is dat bijvoorbeeld vanaf de pergola, boom, beukenhaag, schuur en soms ook rechtstreeks.
  Dit heeft ook met veiligheid te maken. Als je telkens de zelfde route neemt hebben roofdieren je snel in het vizier en daarmee ook het nest.
 • Het beste is om de nestkast op minimaal twee meter hoogte te hangen. Iets lager kan ook, let er dan wel op dat er geen katten bij kunnen.
  Wil je andere vogels lokken dan kunnen er andere hoogtes gelden. Een roodborst bijvoorbeeld heeft zijn nest vaak laag bij de grond.
  Let bij het ophangen erop dat je wel bij de nestkast kunt om het schoon te maken.
 • Koolmezen kunnen ander koolmezen in de broedtijd niet goed verdragen. Hang daarom niet twee nestkasten te dicht bij elkaar op. De koolmezen zullen elkaar proberen te verjagen.
  Er is een kans dat één koolmees stel probeert beide nestkasten bezet te houden en dat ze daar zo druk mee bezig zijn dat er niet begonnen wordt met het bouwen van een nest.
  Ik adviseer de nestkasten minimaal vier meter uit elkaar op te hangen. Dit geldt overigens niet voor alle vogelsoorten. Zo zijn mussen bijvoorbeeld echte koloniebroeders
 • Hang de nestkast ruim voordat de broedtijd begint op. Vogels willen hun mogelijke broedplek graag een tijdje in de gaten houden en slapen er vaak al een paar dagen tot weken in voordat ze beginnen met het bouwen van een nest. Het najaar is een goede tijd. Dan hebben ze direct een plek om de koude winternachten door te komen.
  Het ophangen van een nestkast mag natuurlijk het hele jaar door.
 • Als laatste tip geef ik mee om niet te dicht bij de nestkast te voeren. Hier komen namelijk ook ander (roof)vogels op af. Koolmezen zijn erg territoriaal en het vinden het niet prettig dat er andere vogels dicht bij de nestkast komen.
  Ook kan het voeren bijvoorbeeld kraaien en gaaien aantrekken. Deze eten de jongen mezen op als ze de kans krijgen.
  Ik heb er zelf voor gekozen om voor het huis te voeren en de nestkast in de achtertuin te plaatsen. Buiten de broedtijd is dit minder van belang.
 • Oja, ik heb wel eens gelezen dat spiegels vogels kunnen afschrikken maar daar hebben de koolmezen in in mijn tuin in ieder geval geen last van.

Volgende blog

2 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *