Nestkast koolmees

Een overnachter!

Afgelopen nacht heeft vrouw koolmees voor het eerst in de nestkast geslapen. Om 21.34 uur kwam vrouw koolmees de nest kast binnen om te gaan slapen.

Eerst heeft ze zich een beetje gewassen om zich daarna op te krullen tot een klein bolletje. Als koolmezen gaan slapen dan halen ze met hun snavel de donsveertjes los, op deze manier fungeren de donshaartjes als isolatie tegen de kou van de nacht.

Slapende koolmees
Slapende koolmees

Vanochtend om 5.06 uur werd vrouw koolmees wakker en begon haar dag. Rond 6.00 uur s ‘ochtends en 16.00 uur in de middag heeft ze een paar keer wat nestmateriaal naar de nestkast gebracht. Dit keer was het geen mos maar zacht nestmateriaal zoals haren van mijn hond. Dit kan een goed teken zijn.

Materiaal koolmeesnest

Een koolmeesnest bestaat uit verschillende lagen. De onderste laag bestaat vaak uit wat grover materiaal zoals takjes. Daarna komt een laag met iets fijner materiaal zoals mos. Het bovenste gedeelte van het nest wordt bedekt met zacht nestmateriaal zoals wol en hondenhaar.

Man koolmees is alleen maar bij de nestkast geweest om het territorium af te bakenen met zijn gekwetter en zijn getik. Het bouwen van het nest doet het vrouwtje altijd alleen. Man koolmees zoekt de nestkast alleen maar uit. Meestal wordt er ongeveer een week aan het nest gebouwd. In dit geval hoeft vrouw koolmees het nest alleen maar iets op te knappen. Wie weet zijn er daardoor al heel snel eitjes!

Vrouw koolmees brengt wat hondenhaar mee voor het nest

Volgende blog

2 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *