Nestkast koolmees

Eitje!

Het eerste ei

Vrouw koolmees ging gisteravond op tijd de nestkast in om te slapen. Om precies 20.30 uur kwam ze de nestkast ingevlogen. Om 05.35 uur is het tijd om op te staan en vliegt ze de nestkast uit opzoek naar voedsel.

Tot mijn verbazing zie ik ineens één eitje liggen! Ik verwachtte natuurlijk al dat er binnenkort eitjes zouden worden gelegd maar ik kwam er pas vanavond achter dat er ook daadwerkelijk eitje(s) zijn gelegd.

Overdag kijk ik ook regelmatig naar het nest via de nestkastcamera. Het was mij wel opgevallen dat vrouw koolmees veel zacht nestmateriaal naar binnen had gebracht en dat man koolmees was gestopt met zijn getik en gekwetter.

Pas toen ik na het avondeten ging checken hoe laat vrouw koolmees vandaag wakker was geworden zag ik het eitje liggen. Het eitje is de rest van de dag goed afgedekt geweest en daardoor ook niet meer zichtbaar geweest. Hierdoor had ik niet door dat er al een ei was gelegd. In tegenstelling tot het koolmeesvrouwtje van het vorige nest, dekt deze koolmees haar eitjes goed af.

Afgedekte eitjes

Koolmezen kunnen heel veel eieren leggen wel acht tot dertien. Ik heb ooit eens gelezen dat ze ongeveer elke dag één of twee eieren leggen. Bij het nest waarvan precies vorige week het laatste jong is uitgevlogen had vrouw koolmees in één dag vier eieren gelegd en het vijfde ei de volgende dag. Vijf eieren is voor een koolmees niet veel. Koolmezen kunnen acht tot dertien eieren leggen.

Waarom leggen koolmezen minder eieren?

Dat er zo weinig eieren waren gelegd had hoogstwaarschijnlijk met het weer te maken.
Het was wekenlang natter en kouder weer dan gemiddeld voor de tijd van het jaar. Daardoor was er ook minder eten (insecten) beschikbaar dan normaal. Koolmezen kunnen dan minder eieren leggen zodat de kans op een succesvol nest groter is. Ook bij een tweede nest worden er vaak minder eieren gelegd.

Het zal mij daarom benieuwen hoeveel eitjes er dit keer te voorschijn komen. Ik heb het idee dat er al meerdere eitjes onder het nestmateriaal verstopt zitten. Rond 07.00 uur heeft vrouw koolmees een tijdlang op het nest gezeten. Het lijkt erop dat ze nog een ei aan het leggen was.

Vrouw koolmees die waarschijnlijk ei(eren) aan het leggen is

Wanneer begint een koolmees met broeden?

Als het eerste eitje is gelegd wordt er niet direct begonnen met broeden. De Koolmees dekt de eitjes af met nestmateriaal en zit af en toe op de eitjes. Pas als het laatste eitje is gelegd, wordt er daadwerkelijk gestart met broeden. Er wordt pas gestart met broeden als het laatste ei is gelegd, omdat de eieren anders niet (ongeveer) tegelijkertijd uitkomen.

Het is belangrijk dat de jongen het liefst allemaal op de zelfde dag uitkomen. Komt een jong pas twee dagen later dan zijn broertjes en zusjes uit, dan is de kans groot dat het jong het niet overleefd. Koolmeesjongen groeien zo hard, dat je ze met de dag kunt ziet groeien. Twee dagen achterstand is daardoor bijna onmogelijk om in te halen.

Volgende blog

Eén reactie

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *