Nestkast koolmees

Eieren leggen dag twee

Slaapt een koolmees alleen?


Gisteravond is vrouw koolmees om 20.11 uur de nestkast ingevlogen om te gaan slapen. Als ik thuis ben kan ik s’ avonds precies horen wanneer vrouw koolmees gaat slapen. Man koolmees zit dan al vaak in de beukenhaag te fluiten. Niet veel later vliegt vrouw koolmees de nestkast in om te slapen. Man koolmees blijft vervolgens nog enige tijd in de beukenhaag fluiten.

Koolmezen slapen altijd alleen, ze kunnen elkaar niet goed verdragen in een nestkast. Ook als het in de winter erg koud is, slapen zij alleen en zoeken zij niet elkaars warmte op.

Om 05.35 uur vliegt vrouw koolmees de nestkast uit om aan haar dag te beginnen. Op het moment dat vrouw koolmees de nestkast uitvliegt zijn er volgens mij twee eitjes te zien. Dit is ook het enige moment van de dag dat er iets van eitjes zichtbaar is geweest. Net als gisteren is vrouw koolmees rond 07.00 uur een goed halfuur in de nestkast. Het lijkt erop dat ze weer een ei aan het leggen was.

Vrouw koolmees die wakker wordt en even haar eitje(s) laat zien

De rest van de dag is het rustig in de nestkast geweest. Vrouw koolmees heeft alleen in de ochtend nog een aantal keer wat zacht nestmateriaal naar de nestkast gebracht waarmee ze de eitjes bedekt. Wel houden ze beiden regelmatig het nestkastje van een afstandje in de gaten. Als ik de tuin in kom, zijn ze vaak in de buurt om in de gaten te houden wat ik aan het doen ben. Schuw zijn ze niet. Vrouw koolmees vliegt de nestkast ook in en uit als ik in de tuin ben.

Op de tabel bovenaan deze blog wordt het volgende weergegeven:
– Minimale en maximale temperatuur
– Tijdstip opkomst zon
– Tijdstip opstaan koolmees
– Tijdstip ondergaan zon
– Tijdstip slapen koolmees

Kijk voor de volledige tabel op de pagina STATISTIEK  of klik op de tabel bovenaan deze blog.

Eén reactie

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *