Nestkast koolmees

Ei nummer drie


Vandaag is ei nummer drie gelegd. In tegenstelling tot de afgelopen twee dagen, liggen de eieren sinds vanmiddag vol in het zicht. In de ochtend is vrouw koolmees nog een paar keer de nestkast binnen geweest om het nest met zacht nestmateriaal te bedekken.

Om 12.20 uur komt vrouw koolmees de nestkast weer binnen, er zijn dan nog steeds geen eieren te zien. Het lijkt of ze probeert de eieren vrij van nestmateriaal te maken om er vervolgens op te gaan zitten. Wanneer vrouw koolmees ongeveer 20 minuten later de nestkast verlaat zijn er ineens duidelijk drie eieren te zien.

Vrouw koolmees voordat ze op de eieren gaat zitten

Wanneer vrouw koolmees ongeveer 20 minuten later de nestkast verlaat zijn er ineens duidelijk drie eieren te zien. Om 13.10 uur komt vrouw koolmees weer naar het nest terug en gaat ongeveer 25 minuten op de eieren zitten. Ook om 15.45 uur komt vrouw koolmees met in haar snavel wat te eten, nog eens een kleine 10 minuten op de eieren zitten. Ze dekt de eieren telkens niet meer af. Vrouw koolmees komt om 19.36 uur voor het eerst weer in de nestkast en blijft er ook in om te gaan slapen.

Vrouw koolmees met eten

Koud weer

Nu ik zie dat er ineens drie eieren volledig in het zicht liggen. Begin ik eraan te twijfelen of mijn waarneming dat er bij het vorige nest vier eitjes in één dag zijn gelegd wel klopt. Misschien waren de eitjes bij dit nest ook wel heel goed verstopt en lagen ze net als bij het huidige nest ineens open en bloot in het zicht.

Koolmees koud weer
Eitjes huidige nest

Vrouw koolmees van het vorige nest is vier weken bezig geweest met het nest, dit vond ik al erg lang. Mogelijk lagen de eitjes al een lange tijd onder het nestmateriaal verstopt. Omdat het op dat moment zo’n koude periode was. Is het voorgekomen dat vogels al wel eieren legden maar langer dan normaal wachtten met het uitbroeden van de eieren.

Doordat het zo koud was voor de tijd van het jaar liep de natuur achter met haar ontwikkeling. Koolmezen proberen zich hieraan aan te passen door later te beginnen met broeden. Zodat wanneer de jongen uitkomen, er voldoende voedselaanbod is. Ik heb van meerdere mensen gehoord dat zij dit jaar ook een tweede nest hebben. Mogelijk dat veel eerste nesten zijn mislukt door het aanhoudende koude weer.

Volgende blog

Eén reactie

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *