Nestkast koolmees

Klein legsel?


Het lijkt erop, dat het net als het nest hiervoor. Het deze keer ook een klein legsel wordt. Dit was ook al een beetje voorspeld, omdat het tweede legsel vaak kleiner is. Dit heeft er mee te maken dat er bij een laat legsel vaak wat minder voedselaanbod is. De rupsen piek is dan vaak al geweest. Door het koude weer van de afgelopen tijd loopt de natuur wel achter. Mogelijk dat het achterlopen van de natuur in het voordeel van dit late nest werkt.

Ook hebben jongen uit een laat nest minder lang de tijd om zich op de winter voor te bereiden. Het is daarom extra belangrijk dat de jongen voldoende voedsel krijgen. Voor een jonge vogel geldt: hoe minder broertjes en zusje, hoe meer te eten. Een goed gevoed jong is sterker en heeft een grotere kans om de winter te overleven.

Vierde ei

Vandaag is het vierde ei gelegd. Tot vanochtend 11.00 uur is het rustig geweest in de nestkast. Vrouw koolmees is een paar keer kort wezen kijken in de nestkast om te zien of alles nog in orde is. De eieren waren weer afgedekt en zijn de hele ochtend niet zichtbaar geweest. Om 11.00 uur komt vrouw koolmees de nestkast binnen en blijft ongeveer 50 minuten in de nestkast. Wanneer zij de nestkast verlaat zijn er vier eitjes te zien.

Voor het eerst vier eieren zichtbaar

De rest van de dag is vrouw koolmees regelmatig voor langere tijd in de nestkast. Ze is nu meer in de nestkast dan buiten de nestkast. Het lijkt erop dat het broeden is begonnen. Een klein legsel dus, met vier eitjes. Mogelijk dat er morgen nog één ei bij wordt gelegd. Veel meer zullen er waarschijnlijk niet meer bij komen.

Om 18.57 uur vliegt vrouw koolmees de nestkast in om de nacht door te brengen. Man koolmees zit weer in de beukenhaag te fluiten. Wel bijzonder dat man koolmees precies weet wanneer vrouw koolmees de nestkast in gaat om te slapen. Als vrouw koolmees overdag de nestkast ingaat om te “broeden”, dan fluit man koolmees niet. Behalve als hij wat te eten heeft voor vrouw koolmees. Dan fluit hij even voordat hij de nestkast invliegt.

Klaar voor de nacht

Volgende blog

2 reacties

  • Ed

    Nou weer van alles geleerd over de koolmees. Laten we hopen dat de aankomende maanden warm en met voldoende voedsel zijn. Zag in het journaal hoe goed het gaat met het everzwijn, misschien heel wat anders dan de koolmees maar leuk om te zien dat een groep van wel dertig biggen door een dorp rennen. Vanuit de camping in Hooghalen waar wij stonden, voor de wolkbreuk, wezen fiets en bijna elke boom heeft een broedkastje, vooral in de bomen langs de weg. Veel bermen worden niet meer zo vaak gemaaid om de natuurlijke planten de ruimte te geven met de daarvan weer afhankelijke insekten. Je merkt dit zeker aan het aantal vogels die tegenkomt, het is eigenlijk een enorm kabaal aan vogels. Met kleine ingrepen en interesse in de natuur kan veel bereikt worden blijkt. Jouw interesse en blog is denk ik ook zo’n steentje, ik hoop dat veel mensen het gaan volgen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *