Nestkast koolmees

Het broeden is begonnen


Net zoals afgelopen dagen, is vrouw koolmees vandaag weer vroeg opgestaan. Bij het verlaten van de nestkast zijn er vijf eitjes zichtbaar. Vannacht of vanochtend vroeg is het voorspelde vijfde eitje gelegd.

Vijf eitjes

Het uitbroeden van de eitjes is nu echt begonnen. Vrouwkoolmees heeft de hele dag op het nest gezeten. Om het halfuur tot uur verlaat ze het nest om snel wat te eten. Bij terugkomst neemt ze vaak nog wat zacht nestmateriaal mee. Telkens is ze binnen maximaal vijftien minuten weer terug bij de eitjes.

Vandaag heb ik hulp gekregen bij het afvoeren van de tegels in mijn tuin omdat ik een gazon wil (binnenkort een artikel hierover). Ik maakte mij een beetje zorgen om vrouw koolmees en haar eitjes, omdat we erg dicht bij het nest bezig waren. Vrouw koolmees heeft zich daar echter niets van aangetrokken en is gewoon op het nest blijven zitten.

Vrouw koolmees komt terug bij haar 5 eitjes met wat nestmateriaal

Koolmezen zijn over het algemeen niet schuw. Al kan dit wel per koolmees verschillen. Het koolmezenstel dat vorig jaar de nestkast in gebruik had, was een stuk schuwer dan dit koolmeesstel. Op het moment dat ik in de tuin was gingen ze duidelijk minder vaak de nestkast in en bleven ze op een afstandje fluiten. Het huidige koolmeesstel heeft er gelukkig geen enkel probleem mee als ik in de buurt ben. Ik geloof er zelf graag in dat ze weten dat ik goed volk ben, omdat ik ze ook voer.

Vogels voeren

Zoals ik al eerder aangaf, voer ik in de voortuin omdat koolmezen het niet prettig vinden als er veel andere vogels in hun territorium komen. Het valt mij de laatste tijd op dat het voer erg hard gaat. Soms voer ik wel tot drie keer per dag bij.

Er is veel discussie geweest of je vogels in het voorjaar en in de zomer wel moet voeren. Ik voer zelf het hele jaar rond en gelukkig geeft de vogelbescherming nu ook aan dat dit goed is. Het is nu vooral fijn voor vogels met een nest dat ze voor zich zelf iets van de voerplank kunnen halen en de insecten vol met eiwitten aan hun jongen kunnen voeren.

Op dit moment voer ik de vogels in mijn tuin een standaard mix vogelvoer waar ik zelf extra zonnepitten aan toe voeg. Zonnepitten zijn bij de koolmees toch echt wel favoriet. De mussen en vinken eten naar mijn idee van alles uit de mix en de tortelduiven eten op wat de andere vogels hebben achtergelaten.

Ook heb ik er wat gedroogde vlo kreeftjes doorheen gemengd. Dit had ik naar aanleiding van het vorige nest gedaan. Ik dacht dat de koolmezen deze misschien aan de jongen zouden voeren. De gedroogde vlo kreeftjes blijven telkens over in het voederhuisje, dus die zijn toch niet zo populair.

Dit voer ik momenteel

Hiervoor voerde ik een vogelvoer mix met insecten er doorheen. Deze mix is echt een aanrader als je bijvoorbeeld ook roodborstjes naar je tuin wil lokken. Deze mix is in verhouding wel een stuk duurder maar je lokt er echt meer (verschillende) vogels mee. Vooral in de winter wanneer het aanbod in insecten een stuk minder is.

De volgende keer ga ik denk ik toch maar weer voor de mix met insecten erin. Of ik mix de gewone vogelvoer mix er doorheen om kosten te besparen. Er gaat bij mij kilo’s vogelvoer per jaar doorheen.

Een andere aanrader zijn de halve kokosnoten. Deze zijn bij mij binnen twee tot drie weken helemaal leeggegeten. Je kunt natuurlijk ook gewone vetbollen ophangen maar doe dit dan wel in een houder. Wanneer je een vetbol in een netje ophangt kan de vogel er verstrikt in raken met zijn teentjes. Ook ziet plastic in je tuin er gewoon niet zo mooi uit. Op naar een plasticvrije wereld!

Volgende blog

Eén reactie

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *