Nestkast koolmees

Toch nog een eitje!


Er is toch nog een zesde ei gelegd. Op het moment dat vrouw koolmees wakker werd en de nestkast verliet was het zesde ei voor het eerste zichtbaar. Net als afgelopen twee dagen hebben de eieren de hele dag in het zicht gelegen. Het ineens zichtbaar zijn van de eieren kan dus een goede indicatie zijn dat het broeden begint.

Man koolmees is al een tijd niet in de nestkast gezien. Ook vandaag heeft man koolmees de nestkast niet bezocht. Meestal komt tijdens het broeden de mannetjes mees het broedende koolmees vrouwtje iets te eten brengen. Mogelijk dat man koolmees van dit nest geen eten langs brengt omdat vrouw koolmees zelf regelmatig de nestkast verlaat.

Ongeveer ieder half uur verlaat vrouw koolmees de nestkast even voor maximaal tien minuten. Waarschijnlijk heeft ze daardoor zelf genoeg tijd om eten te zoeken. Mogelijk komt het door het warme weer dat vrouw koolmees de nestkast wat vaker kan verlaten. Door het warme weer koelen de eieren minder snel af.

Man koolmees komt wel regelmatig in de buurt van de nestkast om naar vrouw koolmees te fluiten om te zien of alles goed is. Vrouw koolmees reageert hiep op met wat getjilp. Op het filmpje is het gefluit van man koolmees niet (goed) te horen omdat hij wat verder weg zit. Je hoort vrouw koolmees wel duidelijk als reactie terug tjilpen.

Onbekende bezoeker

De dag is verder rustig verlopen. Eén keer is er een onbekende bezoeker bij de nestkast geweest, die even aan de buitenkant aan de invliegopening hangt. Aan de snavel te zien en aan het geluid te horen is het een koolmees. Misschien was het wel man koolmees. De bezoeker werpt een paar blikken naar binnen en gaat daarna weer weg.

Op het moment dat vrouw koolmees weer terug komt in de nestkast, lijkt het of ze weet dat er een bezoeker bij de nestkast is geweest. Normaal gaat vrouw koolmees snel weer op de eieren zitten. Nu lijkt ze bij terugkomst de eieren te onderzoeken om te zien of alles nog in orde is.

Onbekende bezoeker bij de nestkast
Vrouw koolmees onderzoekt de eieren

Nestkast controleren

Een koolmeesstel houdt het nest altijd goed in de gaten. Ik heb bij het vorige nest wel eens geprobeerd om stiekem in de nestkast te kijken maar al gauw was dan één of beide koolmezen in de buurt. Het is natuurlijk het beste om het nest met rust te laten maar één keer in de week de nestkast controleren kan geen kwaad.

Let er wel op dat je zeker weet dat er geen vogel (koolmees) meer in zit. Ook kun je beter niet meer in de nestkast kijken als de jongen ouder dan tien dagen zijn. De kans bestaat anders dat ze van schrik de nestkast uitspringen.

Volgende blog

Eén reactie

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *