Nestkast koolmees

Zestien dagen onderweg


Het is vandaag zestien dagen geleden dat vrouw koolmees voor het eerst nestmateriaal naar binnen bracht. De tijd vliegt voorbij want vrouw koolmees is ondertussen acht dagen aan het broeden. Nog een kleine week en dan zullen de eitjes uitkomen! Ten minste, daar ga ik vanuit.

De afgelopen dagen heb ik vrouw koolmees regelmatig de nestkast in en uit zien gaan. Ik ga er daarom vanuit dat ze nog steeds op zes eitjes zit te broeden. Ook heb ik man koolmees een aantal keer met een insect in de snavel de nestkast in zien gaan. Hoogst waarschijnlijk om de broedende vrouw koolmees wat te eten brengen.

Het probleem met de nestkastcamera is nog niet opgelost. Ik heb beslist om toch maar in de nestkast te gaan kijken, om te zien of ik de nestkastcamera weer aan de praat kan krijgen. Op het moment dat ik dit schrijf zit ik in de tuin om de nestkast in de gaten te houden. Zodra vrouw koolmees de nestkast verlaat, ga ik snel naar de camera kijken.

Kijken in de nestkast

Om 18.31 uur zie ik vrouw koolmees de nestkast invliegen. Het uitvliegen had ik dus gemist. Vrouw koolmees besluit voor langere tijd in de nestkast te blijven. Om 19.09 uur denk ik wat te horen, vloog vrouw koolmees er nou uit? Toch maar niet gaan kijken, ik moet het wel zeker weten. Uiteindelijk om 19.18 uur zie ik vrouw koolmees de nestkast uitvliegen. Ze vliegt meteen bij de nestkast vandaan.

Ik pak snel de ladder om in de nestkast te kijken. Ja! Nog steeds zes eitjes. Gelukkig is in ieder geval met het koolmeesnest alles in orde. Vervolgens heb ik van alles geprobeerd om weer verbinding te krijgen met de nestkastcamera. Ik moet opschieten want over ongeveer tien minuten zal vrouw koolmees weer terugkeren naar het nest. In tegenstelling tot vorige ervaringen heb ik nu niet het idee dat één van de ouders het door heeft dat ik bij het nest ben.

Ik heb een aantal dingen uitgeprobeerd om de nestkastcamera weer aan de praat te krijgen. Helaas zonder resultaat. Er is nu nog één optie en dat is de nestkastcamera naast het modem leggen om weer verbinding te krijgen. Hiervoor moet ik de camera van de nestkast demonteren. Daar had ik nu geen tijd meer voor. Ik heb nog wel snel een foto gemaakt van het nest met eitjes.

In de nestkast kijken
Koolmees eitjes: wit met roestbruine spikkels

Om 19.30 uur, drie minuten nadat ik de ladder weer heb weggezet komt vrouw koolmees aangevlogen. Ze vliegt zonder aarzeling in één keer de nestkast in. Ik heb het idee dat ze net als bij de vorige bezoeker wel door heeft dat er iemand (ik) bij het nest is geweest. Even nadat vrouw koolmees de nestkast is ingevlogen kijkt ze een tijdje hangend aan de invliegopening naar buiten mijn kant op.

Afgezien dat kijkend naar de gegevens van de TABEL het mogelijk zou kunnen zijn dat dit het laatste uitje van vandaag is geweest voor vrouw koolmees. Lijkt het mij geen goed idee om vandaag nog een keer naar de nestkastcamera te kijken. Vrouw koolmees is nu vast op haar hoede. Zodra het kan ga ik een laatste poging doen om de camera weer aan de praat te krijgen.

Volgend bericht

Eén reactie